

Bilişim Teknolojileri Alanı
Bilişim Teknolojileri Alanı İle İlgili Bilgiler
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
AMP(ANADOLU MESLEK LİSESİ PROGRAMI)
9- E ve 9-F SINIFI -Yazılım Geliştirme Dalı
Programlama Temelleri 4 ders saati Mesleki Gelişim Atölyesi 2 ders saati Bilişim Teknolojilerinin Temelleri 3 ders saati Bilgisayarlı Tasarım Uygulamaları 2 ders saati olacaktır.
10-E SINIFI -Yazılım Geliştirme Dalı
Robotik ve Kodlama 4 ders saati Nesne Tabanlı Programlama 10 ders saati olarak uygulanmaktadır.
11-E SINIFI YAZILIM GELİŞTİRME DALINDA :
-Web Tabanlı İçerik Geliştirme 8 saat ,
-Grafik ve Canlandırma 4 saat,
-Mobil Uygulamalar 5 saat,
-Seçmeli Dijital Tasarım 2 saat,
-Seçmeli Mesleki Yabancı Dil 2 saat,
-Seçmeli Programlama 3 saat,
-Seçmeli Sosyal Medya 2 saat olarak uygulanmaktadır.
12-E SINIFI YAZILIM GELİŞTİRME DALINDA
- Seçmeli Açık Kaynak İşletim Sistemi 2 saat,
- Seçmeli Web Tabanlı İçerik Yönetim 3 saat,
-Seçmeli Blok Zinciri 2 saat olarak eğitimlerimiz verilmektedir.
Web Programcılığı
Tanımı
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Görevleri
İş organizasyonu yapmak.
Analiz yapmak.
İhtiyaçları değerlendirmek.
Algoritma yapmak.
Web sitesinin görsel tasarımını yapmak.
Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test etmek.
Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.
Meslek Elamanlarında Aranan Özellikler
Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip,
Yabancı dil bilen
Ekip içinde çalışabilen
Sistemli düşünebilen,
Matematikle ilgili konularda başarılı,
Kendini yenileyebilen,
Araştırmacı,
Sabırlı ve dikkatli,
Bir konunun çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri bilgisayar diline aktarabilen kimseler olmaları gerekir.
Çalışma Ortamı ve Koşulları
Web programcısı, büro ortamında çalışır ve genellikle tasarım ve görsel unsurlarla uğraşır. Çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim hâlindedir. İş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir.
İş Bulma İmkânları
Web programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e-ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.
EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI
Web programcısı;
Meslek eğitimi meslek liselerinin Bilgisayar Kullanımı alanı Web Programcılığı sertifika programında verilecektir. Bu alan mezunları; meslek yüksek okullarının Bilgi Yönetimi (Uzaktan Eğitim veya Açık Öğretim), Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (Örgün veya Uzaktan Eğitim), Bilişim Yönetim, e-Ticaret ve Masaüstü Yayıncılık ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY-1 puan türünde Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Elektronik-Bilgisayar Öğretmenliği, Kontrol Öğretmenliği bölümlerine ve EA-1 puan türünde Yönetim Bilişim Sistemleri 4 yıllık yüksek öğrenim programlarına ek puan avantajı girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları taktirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.
ALAN TERCİHİ SAYILAN 4 YILLIK LİSANS PROGRAMLARI
Adli Bilişim Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği
Bilişim Sistemleri Mühendisliği
Biyomedikal Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği
Basım Teknolojileri
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri
Dijital oyun tasarımı
İşletme Bilgi Yönetimi
Yönetim Bilişim Sistemleri
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
Sivil Hava Ulaştırma İşletmenliği
SINAVSIZ GEÇİŞ YAPILABİLECEK 2 YILLIK ÖN LİSANS PROGRAMLARI
Basım ve Yayın Teknolojileri
Bilgisayar Teknolojisi
Coğrafi Bilgi Sistemleri
İnternet ve Ağ Teknolojileri
Bilgi Güvenliği ve Teknolojisi
Mobil Teknolojileri
Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi
MEZUNİYET SONRASI
Bilgisayar bölümü mezunları kamu ve özel sektörlerde bilgisayar teknisyeni – teknikeri olarak çalışma sansına sahiptirler. Ayrıca TSK ve Emniyet teşkilatlarında ilgili unvan ile görev yapabilirler. Okuldan mezun olduktan sonra Çıraklık eğitim Merkezlerine müracaat ederek ustalık belgesi alarak kendine ait isletme açma yetkisine sahip olabilirler. Özellikle günümüz bilgisayar çağı bilgisayar mezunlarına yeni is alanlarını sunmaktadır. Gelir düzeyleri ise ilgili kurum ve kuruluşların kendi ücret politikasına göre değişmektedir. Fakat teknik unvan ile çalışmanın bir avantaj olduğu da gerçektir
ÜNİVERSİTE
Bilgisayar Bölümü mezunlar Bilgisayar Öğretmenliği bölümüne ek puan alarak geçim yapabilirler. Ayrıca sınavsız Meslek Yüksek Okullarına geçim yapabilirler. Bunun yani sıra ÖSYM´nin belirlediği diğer tüm sayısal bölümlerde üniversite okuma sansına sahiptirler.
Belgelendirme ve İşyeri Açma Belgesi
1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.
Tüm meslek lisesi mezunlarına, 3308 sayılı kanuna göre, doğrudan İŞYERİ AÇMA BELGESİ verilir.
Neden Bu Alanı Seçmeliyim?
Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri Alanına olan ihtiyaç dahada artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.
Bilişim teknolojilerinin Avantajları
1) Okumuzun bu bölümünden mezun olup diplomayı aldıktan sonra diploma ile kendinize işyeri açabilirsiniz. İşyeri açarken sermaye gerektirmeyen tek dal web programcılığı dalıdır.
2) Geleceğin meslekleri arasında birinci sırada yer alan alandır.
3) Kendinizi geliştirdiğiniz taktirde çok kısa sürede çok maaş almaya başlayabileceğiniz okumuzdaki tek alandır. Dünyada en çok para kazanan Bilişim Teknolojileri alanındakilerdir.
4) Okulumuzda dersleri sınıfta işlenmeyen sürekli laboratuarda uygulamalı olarak işlenen bir alandır. Derslerin tamamı laboratuarda uygulamalı olarak işlenmektedir. Bu yüzden dersler çok zevkli ve çabuk geçmektedir.
Bilişim Alanı Hakkında Yanlış Bilinenler ve Doğruları
1) Yanlış: Tamamen ezbere dayalı, sayısal ve zor derslerden oluşmaktadır.
Doğrusu: Mantığa dayalı, çalışmalarınızın sonucunu anında alabileceğiniz ve üretebileceğiniz tamamen bilgisayar başında uygulamalı zevkli derslerden oluşmaktadır. Düşünme gücünü ve zekayı geliştiren dersler mevcuttur.
2) Yanlış: Bilişim Alanını bitirmek zordur.
Doğrusu: Gereği kadar ilgi gösterildiği takdirde tam aksine bitirilmesi kolay bir alandır. Şu ana kadar bitirme oranı çok yüksektir.
3) Yanlış: YGS ye Sayısal-1 den girildiği için alan ile ilgili 4 yıllık fakülte kazanmak çok zordur.
Doğrusu: Sayısal bilgi bütün alanların girebileceği fakülteler için geçerlidir. Matematik olmadan her hangi bir üniversiteyi kazanmak çok zordur. Eşit Ağırlık ile de girilebilecek fakülteler mevcuttur. Sözelden de başka alanlar ile ilgili fakültelere girilebilir.
4) Yanlış: Son sınıfta staj yapacak yer bulmak ve okulu bitirdikten sonra iş bulmak zordur.
Doğrusu: Çağımız bilişim çağıdır. Bilgisayarın girmediği bir iş alanı yoktur.
Alan Tanıtım Videosu İçin Tıklayınız.....
TABLO 3B.2 Teknoloji Fakültesi / Sanat ve Tasarım Fakültesi / Turizm Fakültesi Lisans Programları
Teknoloji Fakültelerinin / Sanat ve Tasarım Fakültelerinin / Turizm Fakültelerinin aşağıda yer alan lisans programlarının mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan
kontenjanlarına (M.T.O.K.), mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olan adaylar öncelikli olarak yerleştirilecektir. Kontenjanların boş kalması
durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerleştirileceklerdir.
TABLO 3C Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar, karşılarında gösterilen yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme
puanları OBP’nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP’nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.
Özel eğitim meslek okulları veya dengi okullar ile bu okulların programlarının uygulandığı özel eğitim sınıflarında öğrenim görenler, “TABLO 3D Özel Eğitim Mezunlarının Ek Puanları İle
Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları” tablosunda karşılarında gösterilen yükseköğretim ön lisans programlarına ek puanları ile yerleştirileceklerdir.
Bu tablo 2024 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) KILAVUZU'NA GÖRE HAZIRLANMIŞTIR.