T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / ÇUKUROVA - Kurttepe Şehit Ali Öztaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

EKO Okul Uygulamamız

Doğal kaynakların verimli kullanılması, temiz ve sürdürülebilir enerjinin sağlanması günümüz dünyasında en önemli konular arasında yer almaktadır. Küresel iklim değişikliği, enerji sektörünün de yön değiştirmesini mecbur kıldı, tasarruf ve verimli enerjiye olan eğilimi hızlandırdı. Dünyanın daha temiz bir çevreye ulaşması için yenilenebilir (sürdürülebilir) enerji kaynaklarının üretim ve kullanımı konusunda uluslararası boyutta çok ciddi yatırımlar yapılıyor ve teknolojinin gelişimiyle bunların yaygınlaştırılması konusunda çalışılıyor. Fakat ülkemizde yenilenebilir enerji ile ilgili yatırımlar ve kurulu santraller henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır.


 

 

 

 

Projemizin temel amacı yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak daha çevreci ve ekonomik enerji üretmektir. Bu amaçla fotovoltaik pillerle güneş ışığından yararlanıp ürettiğimiz elektriği okulumuz spor salonunun aydınlatılmasında kullanılmak üzere bu proje tasarlanmıştır.


Proje kapsamında okulumuzda ilk olarak 3 kilowatt gücünde bir güneş enerji sistemi kurulması planlanmıştır. Sistemde 250 Watt gücünde 12 adet fotovoltaik (Solar) paneller kullanılacaktır. Ayrıca okulumuzun spor salonunda bulunan 125 Watt'lık cıva buharlı projektörler çıkarılarak yerine 50 Watt'lık LED projektörlerin montajı yapılacaktır.Civa buharlı projektörler elektriğin yüzde elli beşini aydınlatmaya çevirirken LED projektör ise yüzde seksenini aydınlatma enerjisine çevirir. Spor salonunda kullanılmakta olan aydınlatma sisteminin harcamış olduğu 10000 Watt'lık enerji 2000 Watt'a düşürülecek ve bu enerjinin tamamı güneş enerjisinden karşılanacaktır. Projemiz kendi okulumuzda uygulanmıştır ve olumlu sonuç elde edilmiştir. 

1.Giriş:

Doğal kaynakların verimli kullanılması, temiz ve sürdürülebilir enerjinin sağlanması günümüz dünyasında en önemli konular arasında yer almaktadır. Küresel iklim değişikliği, enerji sektörünün de yön değiştirmesini mecbur kıldı, tasarruf ve verimli enerjiye olan eğilimi hızlandırdı. Dünyanın daha temiz bir çevreye ulaşması için yenilenebilir (sürdürülebilir) enerji kaynaklarının üretim ve kullanımı konusunda uluslararası boyutta çok ciddi yatırımlar yapılıyor ve teknolojinin gelişimiyle bunların yaygınlaştırılması konusunda çalışılıyor.

 Projemizin temel amacı yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak daha çevreci ve ekonomik enerji üretmektir. Bu amaçla fotovoltaik pillerle güneş ışığından yararlanıp ürettiğimiz elektriği okulumuz spor salonunun aydınlatılmasında kullanılmak üzere bu proje tasarlanmıştır.

Fotovoltaik hücreler (PV hücreler-güneş hücreleri) gürültüsüz, çevreyi kirletmeden, herhangi bir hareket eden mekanizmaya gereksinim duymadan güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine çeviren sistemlerdir.

 Güneş enerjisinin temel kullanım alanları

v  Güneş Enerjisinden Doğrudan Isı Enerjisi ,

v   Güneş Enerjisinden Doğrudan Elektrik Enerjisi ,

v   Güneş Enerjisinden Hidrojen Enerjisi, elde etmek şeklindedir.

 

Güneşten elde ettiğimiz elektrik enerjisini akülerde depoluyoruz. İnvertörler aracılığı ile istenilen gerilim ve frekans seviyesine çıkararak alıcılara ulaştırıyoruz.



1.1.Kullanılan Malzemeler

 

a)Güneş Paneli

 

b)Jel Akü

 

c)İnvertör

 

d)İletken Kablo

 

e)LED Projektör

JEL AKÜ INVERTOR

GÜNEŞ PANELİ

 LED PROJEKTÖR

Proje kapsamında okulumuzda ilk olarak 3 kilowatt gücünde bir güneş enerji sistemi kurulması planlanmıştır. Sistemde 250 Watt gücünde 12 adet fotovoltaik (Solar) paneller kullanıldı. Ayrıca okulumuzun spor salonunda bulunan 125 Watt'lık cıva buharlı projektörler çıkarılarak yerine 50 Watt'lık LED projektörlerin montajı yapıldı.


Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.03.2017 - Güncelleme: 04.07.2023 20:09 - Görüntülenme: 2504
  Beğen | 9  kişi beğendi